Luxe en verfijnd Frans geitenleer 


Frans Geitenleer

Het Sully geitenleer dat ik gebruik komt van een gerenommeerde looierij in Frankrijk. Sinds 1903 produceren zij geitenleer van superieure kwaliteit. Vanaf de jaren '80 zijn ze over de hele wereld beroemd vanwege hun benoeming tot 'Premier chevrier de France/the best goatleather processor in France'

Het leuke en aantrekkelijke van dit leer is dat het in veel kleuren verkrijgbaar is en dat het zulke mooie eigenschappen heeft: geitenleer is licht en sterk, is zeer kras-bestendig en kleurvast.

Iedere Sully-huid wordt stuk voor stuk speciaal met de hand bewerkt. Dit proces heet 'boarden': met een houten 'plankje' wordt de huid handmatig op een bepaalde manier bewerkt waardoor de nerf een specifieke structuur krijgt (de 'korrel' wordt versterkt), dit is uniek voor dit leertype. Sully is plantaardig gelooid en heeft een semi-aniline finish (=niet plantaardig).

Vanwege de unieke eigenschappen en het bijzondere productieproces, dat uit zo'n 24 stappen bestaat in 4 weken tijd, is geitenleer een kostbare keuze maar gegarandeerd een bijzondere keuze.

De looierij is gecertificeerd door de Leatherworking Group.

Chèvre Sully


Kiezen voor echt leer of 'vegan leer', wat is duurzamer?

Leer is altijd een restproduct van de vleesindustrie. 'Afval' van de vleesindustrie wordt verwerkt tot een prachtig natuurproduct: duurzaam leer. Echt leer wordt mooier in het gebruik en gaat vaak een leven lang mee. De looierijen waarmee ik werk zijn gecertificeerd en werken volgens de strengste milieu-eisen. Afvalstoffen en het water dat ze gebruiken worden gerecycled en komen niet in het milieu terecht.

'Vegan leer' is een alternatief voor echt leer, dat voor een deel uit plantaardige vezels bestaat (bijv. appel, ananas). Strikt genomen zou het geen leer mogen heten, omdat het geen gelooide dierlijke huid is met de bijbehorende kwaliteiten. Het vegan alternatief slijt na verloop van tijd. En wist je dat vrijwel altijd een groot bestanddeel van dit 'leer' plastic is? Plastic is nodig om de plantaardige vezels bij elkaar te houden. Bovendien is het productieproces niet milieuvriendelijk en het uiteindelijke product niet afbreekbaar. Vanwege deze nadelen op het gebied van duurzaamheid werk ik niet met het vegan alternatief voor echt leer.